Virtuális kötéltánc - Miért félünk meditálni?

Virtuális kötéltánc - Miért félünk meditálni?

"Aki kifelé néz, álmodik, aki befelé néz, felébred"

C. G. Jung

Meditálni, megnyílni magunknak kicsit olyan, mint lelépni a padlóra festett vonalról. A megszokásból, a rutinból, ahol a padló szimbolizálja félelmeinket, jelentéseinket a belső tereinkről, szorongásainkról. Ezek néha túlontúl valóságosnak hatnak, ezért nem merünk lelépni a vonalról, kilépni a rutinból. A vonal a tanult tudásunk-gondolataink a biztonságról. A valódi belső biztonságunk, sokszor tágasabb és szabadabb járást engedne a világban.

A vonalról úgy tanultuk, hogy az a biztonság. Ahhoz, hogy ne lássuk a padlót, félhomály kell, ezért félünk „felébredni” (befelé nézni). A kellemes félhomályban a vonalat jól látjuk, de a padló rejtve marad. Félünk, hogyha lelépünk, leesünk; félünk, hogyha felkapcsoljuk a villanyt, meglátjuk a borzongató mélységet.

Mindenkinek mást jelent a „padló”: vannak ösztönös, egzisztenciális félelmeink, például a halálfélelem, és tanult félelmeink: félelem attól, hogy senki sem szeret, félelem attól, hogy értéktelen vagyok és nincs helyem a világban, és a legnagyobb félelmünk, hogy elveszítjük a kontrollt félelmeink felett, elveszítjük a nehezen megszerzett egyensúlyunkat.

Sok-sok hiányunk, negatív tapasztalatunk, családi (és tágabb) történelmünk szüli a félelmeink mélység-dimenzióját. Ez természetes, de ha túl erős a félelem, akkor nem merünk szabadon lépni, vagyis szabadon dönteni sorsunk felett.

A meditáció megtanít arra, hogyan figyelj, hogy ne a vonalat nézd, hanem próbáld érezni a talajt a talpad alatt: mi is adja az igazi belső biztonságot. Megtanít arra, hogy valójában tágasabb a világ, nem halsz bele, ha lelépsz a vonalról és engeded megjelenni a szorongásodat, vagy bármilyen érzésedet. Megtanít engedni, hogy a lelked észlelje, elfogadja és feldolgozza az érzelmi eseményeket, a maga módján, a maga tempójában.

Persze jó, ha barátok vesznek körül, amikor megengeded a változást, mert lehet, hogy a nagyobb tér ijesztő lesz eleinte: ezért nagyon jó csoportban meditálni.

Dr. Schmidt Judit

Pszichiáter szakorvos, pszichoterapeuta szakorvos jelolt, mindfulness tréner

Az orvosi egyetem elvégzése után 12 évig kórházi pszichiátriai és addiktológiai osztályokon dolgoztam. Munkám során számos, nehéz helyzetben lévő emberrel találkoztam, akik igényelték, hogy az aktuális gyógyszeres tüneti terápia mellett vagy helyett, valami mélyebb, áthatóbb változás történjen az életükben, mely az autonómiájuk növekedése felé hat, és ez az, amit a pszichoterápia – oki terápiaként – elősegít. Egyre inkább a pszichoterápia felé orientálódtam. Jelenleg az egyéni terápiák mellett csoportos terápiákat vezetek, melyekben kognitív terápiás és a tudatos jelenléten (mindfulness) alapuló technikákat tanítok

Bővebben

ÚJDONSÁGAINK

Vess véget a szorongásnak! - Online csoport  - ABC Pszichoterápia

Vess véget a szorongásnak!
2024. április 19-től

Ha hónapok vagy évek óta szorongásos rosszullétek fogságában érzed magad, itt az ideje a változásnak!
Neked hoztuk létre azt a 6 alkalmas online csoportfoglalkozást, amelyben megtanulhatod, hogyan építsd le az egész életedet hátráltató szorongást a kognitív viselkedésterápia eszközeivel.

Online tudatos jelenlét (Mindfulness) csoport indul 2022. május 26-tól - ABC pszichoterápia

Tudatos jelenlét (MBCT)
2024. április 12-től

Csatlakozz mindfulness (MBCT) csoportunkhoz, hogy megtapasztald, mit jelent a tudatos jelenlét.
Olyan technikákat sajátíthatsz el, amelyek segítenek az önismeret növelésében, a stressz csökkentésében, a depresszió és egyéb érzelmi problémák kezelésében vagy megelőzésében, valamint a viselkedés tudatos irányításában.

Érzelmi intelligencia a munkahelyen Workshop - ABC Pszichoterápia

Érzelmi Intelligencia a Munkahelyen - Workshop
2024. április 26-tól

Fedezd fel az érzelmeid erejét az Érzelmi Intelligencia a Munkahelyen workshopunkkal!
Készen állsz arra, hogy átalakítsd a munkahelyi és személyes kapcsolataid, könnyebben megbirkózz az élet kihívásaival, és önmagad és mások mélyebb megértésével kezedbe vedd az érzelmeid irányítását? Jó helyen jársz!