Az enyhe és közepes depresszió tünetei

Az enyhe és közepes depresszió tünetei

Enyhe depresszió – rendszerint az alábbi tünetek közül legalább 2-3 a jellemző. A tünetek a személy számára zavaróak, de a legtöbb aktivitást folytatni tudja.

Közepes depresszió – 4 vagy több tünet észlelhető az alábbiak közül, valamint a hétköznapi megszokott aktivitások fenntartása nagy nehézséggel jár.

A Betegségek Nemzetközi Osztályozása (BNO-10) alapján a depresszió tünetei:

 1. A nap legnagyobb részében és csaknem minden nap levert hangulat, amelyet az egyén beszámolója vagy mások megfigyelései jeleznek. Gyerekeknél elég az ingerült hangulat jelzése!
 2. Az érdeklődés és öröm jelentős csökkenése minden vagy majdnem minden tevékenységben a nap túlnyomó részében, és majdnem minden nap (szubjektív beszámoló vagy mások megfigyelése alapján).
 3. Jelentős súlycsökkenés vagy -gyarapodás (havonta a testsúly 5%-át elérő változás) diétázás nélkül, vagy az étvágy jelentős csökkenése/növekedése csaknem minden nap. Gyermekeknél a súlygyarapodás elmaradása jellemző.
 4. Alváshiány vagy túl sok alvás csaknem minden nap.
 5. Motoros agitáltság vagy gátoltság csaknem minden nap (mások megfigyelése alapján, nem elegendő a szubjektív érzet).
 6. Fáradtság vagy anergia csaknem minden nap.
 7. Értéktelenség érzete vagy kifejezett ill. inadekvát önvádlás/bűntudat (téveszmés mértékben is), szinte minden nap.
 8. Csökkent gondolkodási/összepontosítási vagy döntési képesség szinte minden nap.
 9. A halál gondolatával való gyakori foglalkozás (nem csak halálfélelem), visszatérő öngyilkossági gondolatok konkrét terv nélkül vagy öngyilkossági kísérlet  vagy konkrét öngyilkossági terv.

Fontos:

 • A tünetek nem elégítik ki a bipoláris tünetegyüttes ismérveit.
 • A tünetek jelentős szenvedést és a szociális illetve foglalkozási működések romlását okozzák.
 • A tünetek nem kémiai anyag vagy általános egészségi állapot (pl. pajzsmirígy túlműködés) közvetlen élettani hatásának tulajdoníthatók.
 • A tünetek nem magyarázhatók jobban gyászreakcióval (azaz a tünetek a szeretett személy halálát követően két hónapot meghaladóan is fennállnak).

Forrás:
BNO-10 zsebkönyv, Animula, 2004.

Varga Anna

Felnőtt klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Egészségügyi működési nyilvántartási szám: 1165 | Adószám: 66676907-1-43 | Magyar Orvosi Kamarai nyilvántartási szám: 501064

Kognitív viselkedésterápiás végzettségét az Egyesült Államokban szerezte. Emellett a Tranzakcióanalízis, NLP, Autogén Tréning, Pszichodráma és Hipnoterápia módszerekben képződött. Főbb szakterületei: depresszió, pánikbetegség valamint egyéb szorongásos problémák, személyiségzavar.

Bővebben

ÚJDONSÁGAINK

Vess véget a szorongásnak! - Online csoport - ABC Pszichoterápia

Vess véget a szorongásnak! - Online csoport indul
2021. szeptember 10-től

Ha hónapok vagy évek óta szorongásos rosszullétek fogságában érzed magad, itt az ideje a változásnak!
Neked hoztuk létre azt a 6 alkalmas online csoportfoglalkozást, amelyben megtanulhatod, hogyan építsd le az egész életedet hátráltató szorongást a kognitív viselkedésterápia eszközeivel.

365 nap tudatos jelenlét - ABC pszichoterápia

365 nap tudatos jelenlét
Facebook oldalunkon

Szeretettel hirdetjük, hogy az ABC Pszichoterápia Facebook oldalán blogot indítunk november 29-étől: 365 nap tudatos jelenlét címmel. Ha kíváncsi vagy rá, gyere, olvasgass egy kicsit, hátha kedvet kapsz hozzá.
A tudatos jelenlét nem kínál módosult tudatállapotot és semmilyen elvont transz állapotot. Egyszerűen megtanít figyelni a jelenre, együttérezni magunkkal, másokkal és a teremtett világgal. A blogban tematikusan elrendezve kapsz ötleteket ahhoz, hogyan maradj éber erre a figyelemre.
Lehet kérdezni, reagálni, kritizálni itt vagyunk, és lehetőség szerint válaszolunk.