Érzelmeink és az agy - 1. rész

Érzelmeink és az agy - 1. rész

Egy előadó egyszer azt mondta: "Nyaktól felfelé agyunk fejlettségi szintje sok esetben 21. századi. Nyaktól lefelé azonban az ember megmaradt az őskorban."

Mit jelenthet ez?

Agyunk 3 fő egységre bontható, amelyek az evolúci során időrendi sorrendben feljődtek ki:

  1. Hüllőagy  – azaz agytörzs. Az emberi agy legmélyebben fekvő, legősibb és legprimitívebb része. Elsődleges feladata a túlélés. Az éhség, szomjúság, szívdobogás, légzés, emésztés, szexualitás, egyensúly és hőszabályzás központjai találhatók itt. Zsigerből „cselekszik”. Az „üss vagy fuss” stresszválasz indítója. A pánik-reakciók is innen eredeztethetőek. De ha elönt bennünket a düh vagy félelem, és fizikálisan is egyből a másikra támadunk – akkor is ez az agyterület tüzel.

    erzelmeink-es-az-agy-1.1

  2. Emlősagy – más néven Limbikus rendszer. Az erőteljes érzelmek központja.  Az érzelmek kifejezése és kontrollja, a fájdalom, az élvezet, a viselkedés,  a veszély testi szintű reakciója, és a rövidtávú végrehajtó memória székhelye található itt. Célja az érzelmi túlélés. Fenntartja az „üss vagy fuss” stresszválaszt, és ezzel kapcsolatos védelmet kezdeményez. A limbikus rendszer fontos alkotórészei az amygdala, hippocampus és thalamus.
  3. Racionális agy – más néven agykéreg ill. neocortex. A „gondolkodó agy”, azaz a magasabb szintű gondolkodás, elemzés, döntéshozatal, olvasás, írás, logika, valamint az intellektuális célok központja. Az agykéreg a központi idegrendszer hüllő- és emlősagy  részéből érkező „üss vagy fuss” stresszválasz által gyakran legátolt, befolyásolt és felülírt terület. Emiatt bonyolultabb a pánikbetegségből való gyógyulás is. Az emberen kívül az emberszabású majmok, delfinek és bálnák központi idegrendszerének is van ilyen agykérgi része.

erzelmeink-es-az-agy-1.2

Az 1. és 2. agyi régiókat együttesen alacsonyabb szintű agyi régióknak nevezzük. Ha agyunkat egy házként képzeljük el, akkor az agy fentebb taglalt 1. és 2. régiója képezik a földszintet. Itt található a konyha, a kazánház a fűtés-és szellőztető rendszerrel, a dühöngő, a nappali, a hálószoba és a toalett. A 3. agyi régió az emelet: itt található a dolgozó-szoba, a fitness (aktív pihenés, elmetudatosság) és játékszoba.

Dr Varga Anna

Felnőtt klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Egészségügyi működési nyilvántartási szám: 1165 | Adószám: 66676907-1-43 | Magyar Orvosi Kamarai nyilvántartási szám: 501064

Kognitív viselkedésterápiás végzettségét az Egyesült Államokban szerezte. Emellett a Tranzakcióanalízis, NLP, Autogén Tréning, Pszichodráma és Hipnoterápia módszerekben képződött. Főbb szakterületei: depresszió, pánikbetegség valamint egyéb szorongásos problémák, személyiségzavar.

Bővebben

ÚJDONSÁGAINK

Vess véget a szorongásnak! - Online csoport  - ABC Pszichoterápia

Vess véget a szorongásnak!
2024. április 19-től

Ha hónapok vagy évek óta szorongásos rosszullétek fogságában érzed magad, itt az ideje a változásnak!
Neked hoztuk létre azt a 6 alkalmas online csoportfoglalkozást, amelyben megtanulhatod, hogyan építsd le az egész életedet hátráltató szorongást a kognitív viselkedésterápia eszközeivel.

Online tudatos jelenlét (Mindfulness) csoport indul 2022. május 26-tól - ABC pszichoterápia

Tudatos jelenlét (MBCT)
2024. április 12-től

Csatlakozz mindfulness (MBCT) csoportunkhoz, hogy megtapasztald, mit jelent a tudatos jelenlét.
Olyan technikákat sajátíthatsz el, amelyek segítenek az önismeret növelésében, a stressz csökkentésében, a depresszió és egyéb érzelmi problémák kezelésében vagy megelőzésében, valamint a viselkedés tudatos irányításában.

Érzelmi intelligencia a munkahelyen Workshop - ABC Pszichoterápia

Érzelmi Intelligencia a Munkahelyen - Workshop
2024. szeptember 20-tól

Fedezd fel az érzelmeid erejét az Érzelmi Intelligencia a Munkahelyen workshopunkkal!
Készen állsz arra, hogy átalakítsd a munkahelyi és személyes kapcsolataid, könnyebben megbirkózz az élet kihívásaival, és önmagad és mások mélyebb megértésével kezedbe vedd az érzelmeid irányítását? Jó helyen jársz!