Online terápia

online pszichoterápia

Az online terápia (ismertebb nevein skype terápia, e-terápia, internet terápia, web-terápia, teleterápia vagy cyber-terápia) egy viszonylag új fejlesztés a lelki egészség területén, ahol a terapeuta interneten keresztül nyújt pszichológiai tanácsadást és támogatást.

A technológia előrehaladásával az online terápia ma már világszerte egy természetes és jól használható lehetőség. Ennek egyik legelterjedtebb formája a video-konferencia.

Az online terápia klinikai vizsgálatok szerint ugyanolyan hatékony lehet, mint a személyes találkozás, a hagyományos terápiát azonban soha nem helyettesítheti. Ugyanakkor egyre nagyobb számban veszik igénybe az online terápiát, ami a lelki egészség megőrzésének fontos forrását képezi.

Fontos!

Az online terápia a korlátozott lehetsőégeinél fogva az alábbi problémák esetében nem alkalmas:
krízishelyzetek, saját vagy mások életének veszélyeztetése, bipoláris zavar, súlyos személyiségzavar, borderline személyiségzavar, önsértés, skizofrénia, alkohol- és drogfüggőség.

A felsorolt esetekben problémától függően sürgősségi pszichiátriai ellátást, osztályos, rezsim-alapú kezelés vagy személyes farmako- és pszichoterápiás ellátás a javasolt.

Az online terápia előnyei

1

Fizikai távolság áthidalása

Ha olyan helyen él, ahol nincs elérhető pszichoterapeuta vagy sokat kellene utaznia egy pszichoterápiás lehetőség eléréséhez, az online terápiával a lelki egészség megtartását vagy visszanyerését célzó online terápia az ön számára is elérhetővé válik.

2

Anyanyelven elérhető a hazájuktól távol élők számára is

Ha külföldön él, de anyanyelvén szeretne terápiás szolgáltatást igénybe venni, az  online terápia erre a nemzetközi árakhoz viszonyítva jutányos áron teszi ezt elérhetővé.

3

Utazási költségeket és időt spórolhat meg

Az utazás, a sorbanállás olyan időveszteség, amelyet másra is fordíthat. Ha időhiányban szenved, az online terápiával időt nyerhet, amelyet élete sok területén hasznosíthat.

4

Fizikai korlátozottság esetén is igénybevehető

Ha mozgásában korlátozott vagy más okból otthonhoz kötött - például kismamaként – , az online terápia megfelelő alternatíva lehet.

5

Kényelem és megfizethetőség

Az online terápia Magyarországon egy külföldi pszichoterapeutával összehasonlítva jóval megfizethetőbb áron kínál minőségi szolgáltatást. Emellett az otthon kényelméből elérhető, ami a terápia szempontjából is felszabadítóbb, mint egy idegen helyen feszengeni.

Az online terápia hátrányai

1

Fizikai távolság áthidalása

Ha külföldön él, az ottani egészségügyi biztosító nem feltétlenül fedezi a hazai online terápiát. Mivel azonban különböző országokban folyamatosan változik az online terápiák jogi szabályozása, érdemes ennek esetenként utánajárni.

2

Technológiai megbízhatóság

Az online terápia szükséges technológiai és technikai tartozékai gyakran hiányosak, és nem biztosított a teljeskörű diszkréció. Mindezek ellenére a terapeuta törvényi kötelessége a személyes adatok orvosi titoktartás jegyében történő kezelése (96/2003. (VII.15.) Korm. r.).

3

Krízishelyzetek

Mivel az online terápia fizikai távolságában a krízishelyzetre nehéz gyorsan és hatékonyan reagálni, a terápia online formája ilyen helyzetek kezelésére nem megfelelő. Ha öngyilkossági gondolatai vannak vagy tragédia áldozatává vált, online terápia helyett egy, az ön közelében lévő krízisközpont szakembereinek felkeresése a lehető legjobb megoldás.

4

Súlyos pszichiátriai betegségek

Az online terápia alkalmatlan olyan súlyos pszichiátrai problémák kezelésére, mint amilyen a borderline személyiségzavar, a paranoid személyiségzavar, a kényszerbetegség, bipoláris zavar, schizofrénia vagy függőségek. Ilyen problémák esetén az egyéni vagy közösségi pszichoterápiás munka eredményesebb, amelyek az országos pszichiátriai osztályokon érhetők el.

5

Nonverbális jelzések

Az arckifejezés, a hanghordozás vagy a testtartás mindkét fél számára fontos információkat hordozhat, ami online terápiában gyakran nem jut megfelelő mértékben kifejezésre. Ez minimálisan ugyan, de befolyásolhatja a terapeuta és kliense közötti kommunikációt.

6

Korosztályi korlátozás

Az online terápia 18 éves kortól javasolt. Ez alól lehetnek kivételek, de 18 éves kor alatt a gyermek csak a szülő írásos hozzájárulása mellett vehet részt online terápiában.

Fontos

Milyen problémák esetén érdemes online terápiát igénybe venni?

 • Szorongásos zavarok: pánikbetegség, szociális fóbia, agorafóbia
 • Stresszel kapcsolatos zavarok: kiégés, alvászavar, munkahelyi konfliktusok
 • Depresszió
 • Társas illetve párkapcsolati nehézségek
 • Életvezetési nehézségek, konfliktusok kezelése
 • Önismeret – pályaválasztás előtt, erőforrásainak maximalizálása, kommunikációs készségeinek javítása stb.

Az online terápiához szükséges minimális feltételek

 • Megfelelő helység, ahol terápiás ülés közben biztonágban érzi magát
 • Megfelelő megvilágítás
 • Mikrofon és hangszóró működésének ellenőrzése
 • Megfelelő sebességű internet-kapcsolat

Jelentkezés

 • Jelentkezése után még aznap vagy másnap felveszem önnel a kapcsolatot, megválaszolom esetleges kérdéseit, és együtt keresünk egy online terápiás időpontot.

 • Az időpont egyeztetése után küldök egy jelentkezési lapot aminek kitöltése (nem kötelező) segítséget jelenthet az első találkozásra való felkészülésemben és a probléma áttekintésében.

 • Az időpont egyeztetése után az online ülés díjának rendezése az ülés előtt legalább 24 órával történik, amelyről számlát állítok ki. A fizetéssel kapcsolatos részletek a jelentkezési lap alján olvashatók.

 • A gyógyulási folyamatot a személyes találkozások nagyban segíthetik, ezért lehetőség szerint időnként ilyen alkalmakra is sort keríthetünk.