Online tudatos jelenlét (MBCT) csoport oktbertől

Mindfulness (MBCT - Mindfulness Based Cognitive Therapy) tréning Budapesten

Mi a tudatos jelenlét/mindfulness?

Te is tapasztalod, hogy gondolataid egyik elvégzendő feladatról a másikra milyen gyorsasággal cikáznak? Szinte megállás nélkül a sok teendő után rohanunk, és sokszor el is felejtjük, hogy néha leállni is érdemes.

A tudatos jelenlét egy természetes képességed arra, hogy teljes valóddal jelen légy egy adott pillanatban. Ennek a képességednek a fejlesztésével kiegyensúlyozottabb válaszokat tudsz adni a mindennapi feszültségekre és a stresszhelyzetekre. Lehetővé teszi, hogy aktívan irányítsd a figyelmed, és a környezeteddel kapcsolatban egy nyitott, kíváncsi hozzáállást alakíts ki.

Annak ellenére, hogy a tudatos jelenlét képessége velünk született, a mai rohanó és instant világban kevés időt szakítunk ennek a képességnek a gondozására. Pedig ma már bizonyítottak testi és lelki jótékony hatásai.

A tudatos jelenlét stressz-csökkentésre alkalmazott módszerét az amerikai orvosprofesszor, Jon Kabat-Zinn dolgozta ki (Mindfulness Based Stress Reduction - MBSR). A tudatos jelenléten alapuló kognitív terápia (Mindfullness Based Cognitive Therapy - MBCT), integrálja a tudatos jelenlétet és a kognitív terápiát, ötvözve és erősítve azok hatásait.

A tudatos jelenlét a "cselekvő üzemmód" helyett a "létező üzemmód" megtapasztalása.

Mindfulness (MBCT - Mindfulness Based Cognitive Therapy) tréning Budapesten - illusztráció 1

Hogyan működik a mindfulness?

"MIT" KÉSZSÉGEK fejlesztésével a figyelmünk különböző dolgokra való irányítását tudatosítjuk. Külső fókuszú figyelem tárgya lehet például a hang, a látvány vagy a tapintás. Belső fókuszról pedig akkor beszélünk, amikor a figyelem középpontjában például a testünk érzeteinek észlelése van.

"HOGYAN" KÉSZSÉGEK fejlesztése által megtanulható, hogy figyelmed tárgyát ítélkezés-mentesen, elfogadóan és gyengéd figyelemmel szemléld.

Mire jó a mindfulness?

Önismeret fejlesztésére - A tested és lelked üzeneteinek dekódolása és meghallása által.

Stressz csökkentésre - A fókuszváltás technikájával, az együttérző odafordulás, a belső "lélekjelenlét" megtanulásával.

A depresszió és egyéb érzelmi problémák megelőzésére - A testi reakciók, érzelmek, gondolatok felismerése, elfogadása és ha kell, elengedése által.

A viselkedés tudatosabb irányítására - Az automatikus reakciók helyett tudatos akciók. Félelem vagy agresszió helyett asszertív, egészséges kommunikáció a környezettel.

Mindfulness (MBCT - Mindfulness Based Cognitive Therapy) tréning Budapesten - illusztráció 2

A tudatos jelenlét tréning célja

Elsajátítani a pillanatról pillanatra észlelés gyakorlatát, hogy:

  • tudj figyelni magadra és azokra, akik fontosak számodra
  • tudj a kis dolgoknak is örülni
  • észrevedd azokat a jeleket, amelyek egy-egy rossz szokás visszatérését vagy egy tartós rossz hangulati állapot kialakulását jelzik
  • érezd, hogy mi az, ami "feltölt" és mi az, ami "lehúz"
  • szabadabban és tudatosabban válassz lehetőségeid közül
  • el tudd fogadni magad, anélkül, hogy csak a belső kritikus hangokat hallanád meg

Információk

Időpont

2020. október 22-től

összesen 8 alkalom

Kedvezményes ár

20.000 ft/8 alkalom
(2.500 ft/alkalom)
Egy alkalom/2 óra

Létszám

A képzés minimum 4 fő
jelentkezése esetén
indul

Helyszín

Online
ZOOM alkalmazáson
keresztül

"Minden talajban megterem valamiféle virág, minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt."

Wass Albert

Hallgasd meg Egész-ség meditáció hanganyagunkat

Az alábbi hanganyag bevezetés belső erőnk élményszerű megtapasztalásához a tudatos jelenlét segítségével.

Jelentkezem a tréningre

A jelentkezés után felvesszük veled a kapcsolatot telefonon/e-mailen keresztül és egyeztetjük a csoporttal kapcsolatos elvárásokat és a csoport részleteit.

Csoportvezető

Dr. Schmidt Judit - pszichiáter szakorvos, mindfulness tréner

Az orvosi egyetem elvégzése után 12 évig kórházi pszichiátriai és addiktológiai osztályokon dolgoztam. Munkám során számos, nehéz helyzetben lévő emberrel találkoztam, akik igényelték, hogy az aktuális gyógyszeres tüneti terápia mellett vagy helyett, valami mélyebb, áthatóbb változás történjen az életükben, mely az autonómiájuk növekedése felé hat, és ez az, amit a pszichoterápia – oki terápiaként – elősegít. Egyre inkább a pszichoterápia felé orientálódtam. Jelenleg az egyéni terápiák mellett csoportos terápiákat vezetek, melyekben kognitív terápiás és a tudatos jelenléten (mindfulness) alapuló technikákat tanítok. A tudatos jelenléten alapuló meditáció a rendszeres gyakorlás által, a mindennapjaim részévé vált, így a saját élményeim is segítenek ezt a technikát a pácienseim számára is testközelivé, "hazavihetővé" tenni.

Telefonszám: 063-05-837-116 (a délelőtti órákban vagyok elérhető)


Illusztrációk:freepik.com